
Jakie buty do pracy w kuchni? Na co trzeba zwrócić uwagę?
Do pracy w gastronomii (restauracja, hotel, catering) niezbędne jest specjalistyczne obuwie, które zagwarantuje pracownikowi komfort podczas wielogodzinnej pracy w pozycji stojącej, a także zabezpieczy go m.in. przed poślizgnięciem lub kontaktem stóp z gorącą cieczą. Jak wybrać dobre buty do pracy w gastronomii?
Jakie buty kucharskie? Zwróć uwagę na antypoślizgową podeszwę i zabudowaną konstrukcję
Buty do pracy w branży HoReCa powinny być noszone przez kucharzy, barmanów i kelnerów. W miejscach, w których powstają posiłki, podłoga bardzo często jest mokra lub wilgotna, co zwiększa ryzyko poślizgnięcia się. Taki upadek sam w sobie może być niebezpieczny, a ryzyko wzrasta jeśli pracownik w dłoni trzyma nóż lub inne ostre narzędzie. Właśnie dlatego buty do pracy w kuchni powinny posiadać antypoślizgową podeszwę. Najczęściej jest ona wykonana w kategorii SRA, SRB lub SRC (odporność na poślizg na podłożu ceramicznym, stalowym lub na obu rodzajach). Ważna jest też odporność podeszwy na tłuszcze, antybakteryjność, a także zastosowanie bieżnika, który umożliwi odprowadzanie płynów z podłoża. Obuwie do pracy w gastronomii powinno też posiadać badanie IPS na działanie czynników chemicznych występujących w przemyśle spożywczym.
Płyny często rozlewają się, a zanim trafią na podłogę, mogą też zabrudzić i zamoczyć obuwie. W przypadku rozlewających się gorących cieczy wzrasta ryzyko poparzenia stóp, dlatego warto wybrać obuwie z zabudowanymi czubkami. Taka konstrukcja chroni też palce przed przedmiotami spadającymi z wysokości. Buty do pracy w kuchni powinny być wykonane z szybkoschnącego materiału (np. pianka EVA) i posiadać podwyższony spód, który chroni przed przemoczeniem cholewki. Dla pracowników gastronomii najbardziej praktyczne okażą się buty z niską cholewką, i zamkniętymi palcami, które charakteryzują się łatwym utrzymaniem czystości, a także odpowiednim komfortem i bezpieczeństwem. Najchętniej wybierane jest obuwie w białym i czarnym kolorze.
Buty do gastronomii powinny umożliwiać łatwe i szybkie czyszczenie. Producent powinien przewidzieć możliwość płukania ich pod bieżącą wodą. Zastosowane materiały nie powinny też pochłaniać zapachów. Warto wybrać model, w którym wykorzystane materiały posiadają właściwości antybakteryjne i antygrzybicze.
Jakie buty do pracy w kuchni? Komfort podczas wielogodzinnej pracy stojącej
Praca w gastronomii to wiele godzin spędzonych na nogach. Aby zadbać o zdrowie i zapewnić sobie odpowiedni komfort pracy, należy wybrać lekkie i wygodne obuwie przeznaczone do pracy w kuchni, które posiada niezbędne normy i certyfikaty (polecamy produkty doświadczonych producentów odzieży i obuwia dla branży spożywczej). Warto wybrać buty z wyprofilowanymi wkładkami, które dostosowują się do naturalnych krzywizn stopy. Stosowanie wysokiej jakości obuwia do gastronomii w dłuższej perspektywie chroni przed deformacjami stóp, bólami kręgosłupa i innymi wadami postawy. Dodatkowym atutem obuwia do pracy w kuchni może być oddychający materiał, który zapobiegnie nadmiernemu poceniu się stopy.
Polecane produkty:
- Trzewiki/klapki – niska waga i zwiększona wysokość w przegubie podnoszą komfort noszenia i ułatwiają wielogodzinną pracę. To lekkie, wygodne i przewiewne obuwie, które sprawdzi się w gastronomii.
- Klapki doktor – elastyczne i antypoślizgowe klapki, które wyróżniają się łatwym utrzymaniem w czystości. Specjalne otwory zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, a pasek na piętę podnosi komfort noszenia.
- Trzewiki niskie – dostępne w wersji z podnoskiem stalowym lub kompozytowym. Ich cholewka została wykonana z trwałej skóry syntetycznej o grubości 1, 8 mm. Antypoślizgowe właściwości trzewików zostały potwierdzone testami CE SRC. Posiadają wkładkę EVA o grubości 5 mm. Kompozytowy lub stalowy podnosek zabezpiecza palce użytkownika przed uderzeniem 200J oraz zgnieceniem do 150kN.
- Sandały z podnoskiem kompozytowym – wykonane z miękkiej mikrofibry z nierdzewną klamrą. Posiadają antypoślizgową podeszwę z atestem SRC, a także wyściółkę Coolmax, która zapobiega poceniu się, a także wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Sandały oferują bardzo dobrą wentylację i właściwości higieniczne.
Jakie buty do gastronomii? Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę?
Praca w gastronomii obejmuje też magazynowanie, obsługę dostaw i inne czynności, w wykonywaniu których sprawdzi się obuwie inne niż w kuchni. W przypadku pracy w chłodni pracownicy narażeni są na działanie niskich temperatur, dlatego należy wybrać ocieplane buty robocze z antypoślizgową podeszwą. W przypadku niektórych czynności niezbędne mogą okazać się też wysokie buty gumowe.
Polecane produkty:
- Kalosze piankowe – wykonane z tworzywa EVA, która zapewnia bardzo dobrą amortyzację, izolację ciepła, ochronę przed wilgocią, nie zanieczyszcza środowiska i nie posiada właściwości chłonnych. W sprzedaży dostępne są też kalosze piankowe damskie i wersja z ocieplaczem.
- Kalosze PU z podnoskiem – posiadają metalowy podnosek i antybakteryjną wyściółkę, która ma właściwości absorbujące pot. Cholewka została wykonana z elastycznego poliuretanu komórkowego, który charakteryzuje się odpornością na wysokie temperatury (do 150°C) i właściwościami izolacyjnymi.
- Kalosze Jagger – nadają się do użytku w temperaturze od -10°C do +45°C. Posiadają możliwość skrócenia wysokości.
Źródło tekstu: https://globalhygiene.pl/blog/jakie-buty-do-pracy-w-kuchni-na-co-trzeba-zwrocic-uwage/