Jakie buty do pracy w kuchni? Na co trzeba zwrócić uwagę?

Do pracy w gastronomii (restauracja, hotel, catering) niezbędne jest specjalistyczne obuwie, które zagwarantuje pracownikowi komfort podczas wielogodzinnej pracy w pozycji stojącej, a także zabezpieczy go m.in. przed poślizgnięciem lub kontaktem stóp z gorącą cieczą. Jak wybrać dobre buty do pracy w gastronomii?

Jakie buty kucharskie? Zwróć uwagę na antypoślizgową podeszwę i zabudowaną konstrukcję

Buty do pracy w branży HoReCa powinny być noszone przez kucharzy, barmanów i kelnerów. W miejscach, w których powstają posiłki, podłoga bardzo często jest mokra lub wilgotna, co zwiększa ryzyko poślizgnięcia się. Taki upadek sam w sobie może być niebezpieczny, a ryzyko wzrasta jeśli pracownik w dłoni trzyma nóż lub inne ostre narzędzie. Właśnie dlatego buty do pracy w kuchni powinny posiadać antypoślizgową podeszwę. Najczęściej jest ona wykonana w kategorii SRA, SRB lub SRC (odporność na poślizg na podłożu ceramicznym, stalowym lub na obu rodzajach). Ważna jest też odporność podeszwy na tłuszcze, antybakteryjność, a także zastosowanie bieżnika, który umożliwi odprowadzanie płynów z podłoża. Obuwie do pracy w gastronomii powinno też posiadać badanie IPS na działanie czynników chemicznych występujących w przemyśle spożywczym.

Płyny często rozlewają się, a zanim trafią na podłogę, mogą też zabrudzić i zamoczyć obuwie. W przypadku rozlewających się gorących cieczy wzrasta ryzyko poparzenia stóp, dlatego warto wybrać obuwie z zabudowanymi czubkami. Taka konstrukcja chroni też palce przed przedmiotami spadającymi z wysokości. Buty do pracy w kuchni powinny być wykonane z szybkoschnącego materiału (np. pianka EVA) i posiadać podwyższony spód, który chroni przed przemoczeniem cholewki. Dla pracowników gastronomii najbardziej praktyczne okażą się buty z niską cholewką, i zamkniętymi palcami, które charakteryzują się łatwym utrzymaniem czystości, a także odpowiednim komfortem i bezpieczeństwem. Najchętniej wybierane jest obuwie w białym i czarnym kolorze.

Buty do gastronomii powinny umożliwiać łatwe i szybkie czyszczenie. Producent powinien przewidzieć możliwość płukania ich pod bieżącą wodą. Zastosowane materiały nie powinny też pochłaniać zapachów. Warto wybrać model, w którym wykorzystane materiały posiadają właściwości antybakteryjne i antygrzybicze.

Jakie buty do pracy w kuchni? Komfort podczas wielogodzinnej pracy stojącej

Praca w gastronomii to wiele godzin spędzonych na nogach. Aby zadbać o zdrowie i zapewnić sobie odpowiedni komfort pracy, należy wybrać lekkie i wygodne obuwie przeznaczone do pracy w kuchni, które posiada niezbędne normy i certyfikaty (polecamy produkty doświadczonych producentów odzieży i obuwia dla branży spożywczej). Warto wybrać buty z wyprofilowanymi wkładkami, które dostosowują się do naturalnych krzywizn stopy. Stosowanie wysokiej jakości obuwia do gastronomii w dłuższej perspektywie chroni przed deformacjami stóp, bólami kręgosłupa i innymi wadami postawy. Dodatkowym atutem obuwia do pracy w kuchni może być oddychający materiał, który zapobiegnie nadmiernemu poceniu się stopy.

Polecane produkty:

  • Trzewiki/klapki – niska waga i zwiększona wysokość w przegubie podnoszą komfort noszenia i ułatwiają wielogodzinną pracę. To lekkie, wygodne i przewiewne obuwie, które sprawdzi się w gastronomii.
  • Klapki doktor – elastyczne i antypoślizgowe klapki, które wyróżniają się łatwym utrzymaniem w czystości. Specjalne otwory zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, a pasek na piętę podnosi komfort noszenia.
  • Trzewiki niskie – dostępne w wersji z podnoskiem stalowym lub kompozytowym. Ich cholewka została wykonana z trwałej skóry syntetycznej o grubości 1, 8 mm. Antypoślizgowe właściwości trzewików zostały potwierdzone testami CE SRC. Posiadają wkładkę EVA o grubości 5 mm. Kompozytowy lub stalowy podnosek zabezpiecza palce użytkownika przed uderzeniem 200J oraz zgnieceniem do 150kN.
  • Sandały z podnoskiem kompozytowym – wykonane z miękkiej mikrofibry z nierdzewną klamrą. Posiadają antypoślizgową podeszwę z atestem SRC, a także wyściółkę Coolmax, która zapobiega poceniu się, a także wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Sandały oferują bardzo dobrą wentylację i właściwości higieniczne.

Jakie buty do gastronomii? Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę?

Praca w gastronomii obejmuje też magazynowanie, obsługę dostaw i inne czynności, w wykonywaniu których sprawdzi się obuwie inne niż w kuchni. W przypadku pracy w chłodni pracownicy narażeni są na działanie niskich temperatur, dlatego należy wybrać ocieplane buty robocze z antypoślizgową podeszwą. W przypadku niektórych czynności niezbędne mogą okazać się też wysokie buty gumowe.

Polecane produkty:

  • Kalosze piankowe – wykonane z tworzywa EVA, która zapewnia bardzo dobrą amortyzację, izolację ciepła, ochronę przed wilgocią, nie zanieczyszcza środowiska i nie posiada właściwości chłonnych. W sprzedaży dostępne są też kalosze piankowe damskie i wersja z ocieplaczem.
  • Kalosze PU z podnoskiem – posiadają metalowy podnosek i antybakteryjną wyściółkę, która ma właściwości absorbujące pot. Cholewka została wykonana z elastycznego poliuretanu komórkowego, który charakteryzuje się odpornością na wysokie temperatury (do 150°C) i właściwościami izolacyjnymi.
  • Kalosze Jagger – nadają się do użytku w temperaturze od -10°C do +45°C. Posiadają możliwość skrócenia wysokości.

Źródło tekstu: https://globalhygiene.pl/blog/jakie-buty-do-pracy-w-kuchni-na-co-trzeba-zwrocic-uwage/

Najnowsze wpisy

Kompatybilne kapsułki do ekspresów Lavazza A Modo Mio

Firm wytwarzających kawę jest nieprzebrana ilość, jednakże Lavazza nieprzerwanie znajduje się w czołówce tych najbardziej rozpoznawalnych. Mało osób wie, iż...

8 sprawdzonych sposobów na lepsze pozycje i pozycjonowanie w Google

Dzisiaj przedstawię sprawdzone sposoby na poprawę widoczności strony w wyszukiwarce Google, które można zastosować dla każdego serwisu, w tym sklepu...

Kochasz góry i lubisz wysiłek? Zapisz się na wycieczki dla aktywnych!

Rozróżnia się dwa rodzaje ludzi: pierwsi kochają czas wolny spędzać na błogim lenistwie, a drudzy w każdy dzień urlopu muszą...

Co to jest SEO?

Czy wiesz, że skuteczne pozycjonowanie stron internetowych może zapewnić stały napływ klientów dla Twojego biznesu? Zastanawiasz się, od czego zacząć...

Gdzie na kajaki? 5 pomysłów

Gdzie na kajaki? Jeśli w tym sezonie chcielibyście wybrać się na szlak wodny, a nie macie na to konkretnego pomysłu,...