
Czy soki z kiszonych warzyw są zdrowe?
Potrzebujesz soku z kiszonego buraka? Skieruj się na ten adres.
Kwaszonki wykorzystuje się w rodzimej kuchni od wieków. Ostatnio jednak notorycznie wymienia się również ogromne zalety zdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z buraków i kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej widoczna jest na półkach marketów w działach z żywnością ekologiczną.
Redukuje poziom choresterolu i zwiększa odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał bodaj większość z nas. Nasze babcie same kwasiły kapustę według rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu kapusty raz za razem przynosiły swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, choć bardzo cierpki. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to zasadniczo bomba witaminowa! Zawiera on znaczne ilości witaminy A, C, E oraz K, a także rozmaite minerały, jak żelazo, magnez oraz sód. Wiele osób może mieć trudności z przyzwyczajeniem się do cierpkiego posmaku tego soku, jednakże rekomenduje się wypijać go cyklicznie, bo eliminuje toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i ma dobry wpływ na pracę jelit, więc w efekcie może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedostatek witaminy C, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się również osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet z tak zdrowym produktem nie należy przesadzać – wystarczy spożycie około 250 ml soku na dzień.
Sok z kiszonego buraka ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne
Kolejnym odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od wieków w kuchni, a który konsumujemy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Posiada on sporo witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: zapobiega zatwardzeniom, podnosi koncentrację, a zarazem obniża poziom cholesterolu we krwi. Mimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez diabetyków. Nie zaleca się jednak jego spożycia przez osoby cierpiące na schorzenia nerek lub reumatyzm, a także paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.
Jeżeli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotowywać soki z kiszonych warzyw samemu, możesz nabyć je w ulubionym sklepie lub założyć na nie zamówienie bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, iż takie soki powinno się przechowywać w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]