
Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych
Więcej szczegółów o soku z kiszonych buraków.
Artykuły fermentowane po latach zapomnienia powtórnie wracają na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, przedtem mniej popularne warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie sposób zapomnieć też o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy czy wszelkiego typu zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są warte uwagi – pozwalają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu organizmowi witaminy niezastąpione dla jego właściwego działania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich się znajduje?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo związków oddziałujących pozytywnie na nasze zdrowie. Głównym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kwaszonek to także kopalnia witamin. Godna uwagi jest przede wszystkim duża zawartość witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i E, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Z jakiego powodu warto pić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na zawartość bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Na domiar tego liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają radzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody żołądka czy niestrawność. Wzmacniają one też apetyt i działają osłonowo w trakcie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]