
Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie
Jeśli chcesz kupić zakwas na barszcz czerwony, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą jemy przeważnie w czasie Wigilii albo ważnych rodzinnych zabaw. W domostwach, w których tradycja jedzenia dwudaniowych posiłków wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych dań.
Barszcz czerwony – pasuje do kiełbasy i do krokietów z grzybowym farszem
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do ugotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest bardzo sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego trochę słodkawy, a przy tym kwaskowaty aromat powoduje, że doskonale dopełnia się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy przedkładają jajo na twardo, kiełbasę i kartofle, inni wrzucają weń uszka z mięsem, grzybami czy też kapustą. Barszcz czerwony to klasyczne posiłek na obiad, lecz również apetyczna przekąska bądź ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy cudownie podkreśli smak chrupkiego krokiecika z pieczarkami bądź bułki drożdżowej z mięsnym farszem.
Wypada zaakcentować, że barszcz czerwonynie jest zupą zbyt kaloryczną, o ile kucharz nie dodał do niego śmietany. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bo zawiera kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, jak również dużo żelaza, przez co zaleca się je osobom chorującym na anemię. Natomiast z uwagi na fakt, iż bazą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym zwykle je się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Barszcz czerwony jest najlepszy z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych!
Nie istnieje kanoniczna receptura na barszcz czerwony – każdy w kuchni używa swoich ulubionych dodatków i odmiennie doprawia tę potrawę. Jedni uwielbiają barszcz na ostro, dobrze pieprzny, drudzy wsypują do niego łyżeczkę cukru, aby podkreślić naturalną słodkość buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli szykuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a jednocześnie zawiera więcej ważnych składników odżywczych. Zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przyrządzać samemu, jednak okres fermentacji – w zależności od panujących w domu warunków – trwa w okolicach tygodnia. Jeśli jednak raptownie dopadnie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub online.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]