Kapusta kiszona – źródło wielu witamin i minerałów

Jeśli potrzebujesz kapusty kwaszonej, skieruj się na ten adres.

Specyficzny smak kapusty kiszonej jest bezsprzecznie częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem szeregu potraw i statystyczny Polak dość często gości ją na stole. I popieramy to, bo kiszona kapusta to bardzo zdrowa żywność.

Czemu należy spożywać kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem tych przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych wynalezionych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne przechowywanie strawy. Cienko poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi okres czasu w rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze niż w dzisiejszych czasach. A należy zaznaczyć, iż kiszona kapusta posiada sporo substancji niezbędnych dla poprawnego działania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się również inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B9, B5, B3). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło m.in. błonnika pokarmowego, żelaza i potasu. Zarazem to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, toteż zaleca się jego spożycie osobom trzymającym dietę.

Kapuśniak, kwaśnica, bigos – nie byłoby ich bez kiszonej kapusty

Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się w dodatkach do dań, jak i jako kluczowy ich składnik. Na surowo na ogół je się ją w postaci surówki z tartą marchewką lub cebulą, która współgra z potrawami z ryb i ziemniaków, a rzadziej na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również składnik, który doskonale komponuje się z borowikami oraz czerwonym mięsem, skutkiem tego używa się jej w nadzieniu do łazanek, pierogów czy krokiecików. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie istniałyby najlepsze polskie dania – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka bądź bigosu.

Właściwie każdy szef kuchni posiada własny przepis na kwaszoną kapustę, aczkolwiek dzisiaj okazjonalnie przygotowuje się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności składowania jedzenia na czas zimy. Kwaszoną kapustę w dużych i niewielkich woreczkach bez przeszkód kupić można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie również kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Najnowsze wpisy

Medycyna estetyczna

Zabiegi medycyny estetycznej powoli przestają być uważane za swoisty kaprys bogatych pań, a stają się coraz bardziej powszechne. Co więcej,...

Szybki i wygodny zakup części do aut francuskich

Francuskie auta są najczęściej kupowanymi markami przez kierowców z Polski. Są lubiane przede wszystkim ze względu na dużą dostępność –...

Aktualizacja WordPress – dlaczego jest ważna dla bezpieczeństwa strony

WordPress, który został opracowany głównie jako oprogramowanie blogowe, ekspresowo stał się jednym z najczęściej stosowanych CMS-ów. Z uwagi na to,...

Jak pisać dobre teksty SEO?

Teksty SEO są niezwykle przydatne, można wykorzystać je na wiele sposobów. Najczęściej służą do budowania pozytywnego wizerunku, zwiększenia zainteresowania oferowanymi...

Dlaczego zdrowy sen jest tak ważny?

Zdrowy sen to bardzo istotny element codziennego funkcjonowania każdego człowieka. Dlatego warto dowiedzieć się na jego temat nieco więcej oraz...