
Kapusta kiszona – źródło wielu witamin i minerałów
Jeśli potrzebujesz kapusty kwaszonej, skieruj się na ten adres.
Specyficzny smak kapusty kiszonej jest bezsprzecznie częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem szeregu potraw i statystyczny Polak dość często gości ją na stole. I popieramy to, bo kiszona kapusta to bardzo zdrowa żywność.
Czemu należy spożywać kiszoną kapustę?
Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem tych przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych wynalezionych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne przechowywanie strawy. Cienko poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi okres czasu w rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze niż w dzisiejszych czasach. A należy zaznaczyć, iż kiszona kapusta posiada sporo substancji niezbędnych dla poprawnego działania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się również inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B9, B5, B3). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło m.in. błonnika pokarmowego, żelaza i potasu. Zarazem to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, toteż zaleca się jego spożycie osobom trzymającym dietę.
Kapuśniak, kwaśnica, bigos – nie byłoby ich bez kiszonej kapusty
Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się w dodatkach do dań, jak i jako kluczowy ich składnik. Na surowo na ogół je się ją w postaci surówki z tartą marchewką lub cebulą, która współgra z potrawami z ryb i ziemniaków, a rzadziej na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również składnik, który doskonale komponuje się z borowikami oraz czerwonym mięsem, skutkiem tego używa się jej w nadzieniu do łazanek, pierogów czy krokiecików. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie istniałyby najlepsze polskie dania – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka bądź bigosu.
Właściwie każdy szef kuchni posiada własny przepis na kwaszoną kapustę, aczkolwiek dzisiaj okazjonalnie przygotowuje się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności składowania jedzenia na czas zimy. Kwaszoną kapustę w dużych i niewielkich woreczkach bez przeszkód kupić można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie również kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]