Kapusta kiszona – źródło wielu witamin i minerałów

Jeśli potrzebujesz kapusty kwaszonej, skieruj się na ten adres.

Specyficzny smak kapusty kiszonej jest bezsprzecznie częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem szeregu potraw i statystyczny Polak dość często gości ją na stole. I popieramy to, bo kiszona kapusta to bardzo zdrowa żywność.

Czemu należy spożywać kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem tych przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych wynalezionych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne przechowywanie strawy. Cienko poszatkowane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi okres czasu w rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze niż w dzisiejszych czasach. A należy zaznaczyć, iż kiszona kapusta posiada sporo substancji niezbędnych dla poprawnego działania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się również inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B9, B5, B3). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło m.in. błonnika pokarmowego, żelaza i potasu. Zarazem to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, toteż zaleca się jego spożycie osobom trzymającym dietę.

Kapuśniak, kwaśnica, bigos – nie byłoby ich bez kiszonej kapusty

Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się w dodatkach do dań, jak i jako kluczowy ich składnik. Na surowo na ogół je się ją w postaci surówki z tartą marchewką lub cebulą, która współgra z potrawami z ryb i ziemniaków, a rzadziej na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również składnik, który doskonale komponuje się z borowikami oraz czerwonym mięsem, skutkiem tego używa się jej w nadzieniu do łazanek, pierogów czy krokiecików. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie istniałyby najlepsze polskie dania – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka bądź bigosu.

Właściwie każdy szef kuchni posiada własny przepis na kwaszoną kapustę, aczkolwiek dzisiaj okazjonalnie przygotowuje się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności składowania jedzenia na czas zimy. Kwaszoną kapustę w dużych i niewielkich woreczkach bez przeszkód kupić można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie również kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Najnowsze wpisy

Adwokat kim jest i czym się zajmuje?

Praktycznie każdy z nas miał styczność ze słowem „adwokat”, lecz czy każdy dokładnie wie, co ono oznacza, czym się zajmuje...

Do czego służą tabliczki informacyjne

Tabliczki informacyjne mają bardzo ważną rolę w polskich miastach oraz wewnątrz pomieszczeń. Na co dzień możemy ich nawet nie dostrzegać,...

Regulacja okien – kiedy jest konieczna?

Regulacja okuć okiennych, potocznie zwana regulacją okien, to profesjonalna usługa, która ma być realizowana zawsze, kiedy pojawiają się trudności z...

Szkoła tenisa Kraków

Pośród najbardziej popularnych sportów indywidualnych z pewnością można wyróżnić tenis ziemny. Przyciąga on miliony widzów na całym świecie. W tenisa...

Szkolenie wstępne i okresowe BHP dla nowych pracowników

Pracodawca ma obowiązek dbania o bezpieczeństwo pracowników zatrudnionych w firmie. Kluczowe jest zapewnienie odpowiednich warunków pracy, a także przeprowadzanie szkoleń...