Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski

Dowiedz się, gdzie zamówić kiszonkę.

Kiszonki warzywne są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański rarytas, rzadko przyrządzany w pozostałych częściach świata. Lecz domowe kiszonki modne są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Azji oraz w obu Amerykach.

Dlaczego kiszonki są popularne?

Zgodnie z wiedzą historyków proces konserwowania pokarmów przez ich przechowywanie w solance, w soli albo w roztworze octu, znany jest ludziom od przeszło 4 tysiącleci. Ta metoda przypuszczalnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z rejonu dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niskie pH roztworu, w którym się ją zanurza, ogranicza rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Parę wieków wstecz była to świetna metoda, by wydłużyć czas przydatności do konsumpcji ryb, warzyw oraz mięsa niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W związku z tym wynikł obyczaj produkowania m.in. kiszonek z myślą o miesiącach zimowych. Kwaszonki od zarania swojego istnienia znane są z własności prozdrowotnych, co naturalnie potwierdziło się w badaniach. Mają one np. mnóstwo witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały w magazynie kiszonki, sporadycznie chorowali na cyngę. Co interesujące, po polsku kwaszone przetwory warzywne nazywa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt np z koniczyny białej bądź kukurydzy.

Kwaszonki – co się na ogół kisi?

Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni generalnie na wszystkich kontynentach, nawet w Stanach zjednoczonych oraz w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów warzywnych nie jest zbyt popularna. Natomiast pickle są tam bodajże niezwykle lubianym uzupełnieniem sandwiczy, hamburgerów i hot-dogów. W naszym kraju prócz ogórka, równie popularne są kwaszona kapusta i buraczki, z których korzysta się do przygotowania surówek oraz zup. Lecz nie tylko te warzywa da się kisić. W różnych regionach świata kisi się m.in. pomidory, cebulę oraz owoce (np. śliwki), a czasem nawet ryby.

Ocet i Solanka wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dając im kwasowość i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się podstawą bądź istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw narodowych. Trzeba wiedzieć, że smak kiszonych przetworów może być inny w oddalonych od siebie rejonach świata, gdyż jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w procesie kwaszenia. Dlatego też ogórek kiszony wedle typowego polskiego przepisu, miał odmienny smak niż ten zakiszony np. w Izraelu.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Najnowsze wpisy

Medycyna estetyczna

Zabiegi medycyny estetycznej powoli przestają być uważane za swoisty kaprys bogatych pań, a stają się coraz bardziej powszechne. Co więcej,...

Szybki i wygodny zakup części do aut francuskich

Francuskie auta są najczęściej kupowanymi markami przez kierowców z Polski. Są lubiane przede wszystkim ze względu na dużą dostępność –...

Aktualizacja WordPress – dlaczego jest ważna dla bezpieczeństwa strony

WordPress, który został opracowany głównie jako oprogramowanie blogowe, ekspresowo stał się jednym z najczęściej stosowanych CMS-ów. Z uwagi na to,...

Jak pisać dobre teksty SEO?

Teksty SEO są niezwykle przydatne, można wykorzystać je na wiele sposobów. Najczęściej służą do budowania pozytywnego wizerunku, zwiększenia zainteresowania oferowanymi...

Dlaczego zdrowy sen jest tak ważny?

Zdrowy sen to bardzo istotny element codziennego funkcjonowania każdego człowieka. Dlatego warto dowiedzieć się na jego temat nieco więcej oraz...