Kiszonki – zdrowe i popularne przekąski

Dowiedz się, gdzie zamówić kiszonkę.

Kiszonki warzywne są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański rarytas, rzadko przyrządzany w pozostałych częściach świata. Lecz domowe kiszonki modne są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Azji oraz w obu Amerykach.

Dlaczego kiszonki są popularne?

Zgodnie z wiedzą historyków proces konserwowania pokarmów przez ich przechowywanie w solance, w soli albo w roztworze octu, znany jest ludziom od przeszło 4 tysiącleci. Ta metoda przypuszczalnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z rejonu dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niskie pH roztworu, w którym się ją zanurza, ogranicza rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Parę wieków wstecz była to świetna metoda, by wydłużyć czas przydatności do konsumpcji ryb, warzyw oraz mięsa niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W związku z tym wynikł obyczaj produkowania m.in. kiszonek z myślą o miesiącach zimowych. Kwaszonki od zarania swojego istnienia znane są z własności prozdrowotnych, co naturalnie potwierdziło się w badaniach. Mają one np. mnóstwo witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały w magazynie kiszonki, sporadycznie chorowali na cyngę. Co interesujące, po polsku kwaszone przetwory warzywne nazywa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt np z koniczyny białej bądź kukurydzy.

Kwaszonki – co się na ogół kisi?

Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni generalnie na wszystkich kontynentach, nawet w Stanach zjednoczonych oraz w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów warzywnych nie jest zbyt popularna. Natomiast pickle są tam bodajże niezwykle lubianym uzupełnieniem sandwiczy, hamburgerów i hot-dogów. W naszym kraju prócz ogórka, równie popularne są kwaszona kapusta i buraczki, z których korzysta się do przygotowania surówek oraz zup. Lecz nie tylko te warzywa da się kisić. W różnych regionach świata kisi się m.in. pomidory, cebulę oraz owoce (np. śliwki), a czasem nawet ryby.

Ocet i Solanka wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dając im kwasowość i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się podstawą bądź istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw narodowych. Trzeba wiedzieć, że smak kiszonych przetworów może być inny w oddalonych od siebie rejonach świata, gdyż jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w procesie kwaszenia. Dlatego też ogórek kiszony wedle typowego polskiego przepisu, miał odmienny smak niż ten zakiszony np. w Izraelu.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Najnowsze wpisy

Kompatybilne kapsułki do ekspresów Lavazza A Modo Mio

Firm wytwarzających kawę jest nieprzebrana ilość, jednakże Lavazza nieprzerwanie znajduje się w czołówce tych najbardziej rozpoznawalnych. Mało osób wie, iż...

8 sprawdzonych sposobów na lepsze pozycje i pozycjonowanie w Google

Dzisiaj przedstawię sprawdzone sposoby na poprawę widoczności strony w wyszukiwarce Google, które można zastosować dla każdego serwisu, w tym sklepu...

Kochasz góry i lubisz wysiłek? Zapisz się na wycieczki dla aktywnych!

Rozróżnia się dwa rodzaje ludzi: pierwsi kochają czas wolny spędzać na błogim lenistwie, a drudzy w każdy dzień urlopu muszą...

Co to jest SEO?

Czy wiesz, że skuteczne pozycjonowanie stron internetowych może zapewnić stały napływ klientów dla Twojego biznesu? Zastanawiasz się, od czego zacząć...

Gdzie na kajaki? 5 pomysłów

Gdzie na kajaki? Jeśli w tym sezonie chcielibyście wybrać się na szlak wodny, a nie macie na to konkretnego pomysłu,...