Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

Zamów ogórki kiszone w folii.

W zupie, na kanapce, w sałatce bądź jako surówka do drugiego dania – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, gdyż kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.

Kiszone ogórki – kup gotowe bądź zakiś je sam

Ogórki kwaszone to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest całkiem proste. Wykorzystuje się do tego drewniane beczki bądź duże kamienne garnki, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Potem kładzie się pojemnik na minimum kilkanaście dni w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji kwaszonki już po kilku dobach – takie ogórki określamy „małosolnymi”. W najpopularniejszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się ząbki czosnku i koper, jednak walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić również innymi przyprawami, między innymi ziarnami gorczycy, liśćmi czarnej porzeczki albo cząstkami papryki. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, żeby na własną rękę zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada także piwnicę albo spiżarnię, w której może gromadzić żywność w większych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że trzeba odmówić sobie jedzenia ogórków kiszonych – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach albo w workach foliowych, które bez trudu da się schować w lodówce.

Dlaczego należy spożywać kwaszone ogórki?

Od stuleci znane jest przekonanie, że warzywa poddane fermentacji pozytywnie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. Dzieje się tak, bo wespół z kiszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które korzystnie oddziałują na florę przewodów pokarmowych oraz redukują ich pH, wspomagając w konsekwencji trawienie. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kwaszone są nietuczące (dostarczają około 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, K1 i C, a także sporo składników odżywczych koniecznych do poprawnego działania organizmu, jak wapń, magnez, żelazo, sód i selen. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? O ile nie odpychają cierpkie smaki, nie trzeba wylewać go po zjedzeniu kiszonek. Lepiej go wypić lub dodać do zupy ogórkowej, bo w miarę kiszenia składniki odżywcze przedostają się częściowo do zalewy. Trzeba jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Najnowsze wpisy

Adwokat kim jest i czym się zajmuje?

Praktycznie każdy z nas miał styczność ze słowem „adwokat”, lecz czy każdy dokładnie wie, co ono oznacza, czym się zajmuje...

Do czego służą tabliczki informacyjne

Tabliczki informacyjne mają bardzo ważną rolę w polskich miastach oraz wewnątrz pomieszczeń. Na co dzień możemy ich nawet nie dostrzegać,...

Regulacja okien – kiedy jest konieczna?

Regulacja okuć okiennych, potocznie zwana regulacją okien, to profesjonalna usługa, która ma być realizowana zawsze, kiedy pojawiają się trudności z...

Szkoła tenisa Kraków

Pośród najbardziej popularnych sportów indywidualnych z pewnością można wyróżnić tenis ziemny. Przyciąga on miliony widzów na całym świecie. W tenisa...

Szkolenie wstępne i okresowe BHP dla nowych pracowników

Pracodawca ma obowiązek dbania o bezpieczeństwo pracowników zatrudnionych w firmie. Kluczowe jest zapewnienie odpowiednich warunków pracy, a także przeprowadzanie szkoleń...