Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

Zamów ogórki kiszone w folii.

W zupie, na kanapce, w sałatce bądź jako surówka do drugiego dania – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, gdyż kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.

Kiszone ogórki – kup gotowe bądź zakiś je sam

Ogórki kwaszone to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest całkiem proste. Wykorzystuje się do tego drewniane beczki bądź duże kamienne garnki, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Potem kładzie się pojemnik na minimum kilkanaście dni w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji kwaszonki już po kilku dobach – takie ogórki określamy „małosolnymi”. W najpopularniejszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się ząbki czosnku i koper, jednak walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić również innymi przyprawami, między innymi ziarnami gorczycy, liśćmi czarnej porzeczki albo cząstkami papryki. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, żeby na własną rękę zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada także piwnicę albo spiżarnię, w której może gromadzić żywność w większych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że trzeba odmówić sobie jedzenia ogórków kiszonych – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach albo w workach foliowych, które bez trudu da się schować w lodówce.

Dlaczego należy spożywać kwaszone ogórki?

Od stuleci znane jest przekonanie, że warzywa poddane fermentacji pozytywnie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. Dzieje się tak, bo wespół z kiszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które korzystnie oddziałują na florę przewodów pokarmowych oraz redukują ich pH, wspomagając w konsekwencji trawienie. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kwaszone są nietuczące (dostarczają około 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, K1 i C, a także sporo składników odżywczych koniecznych do poprawnego działania organizmu, jak wapń, magnez, żelazo, sód i selen. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? O ile nie odpychają cierpkie smaki, nie trzeba wylewać go po zjedzeniu kiszonek. Lepiej go wypić lub dodać do zupy ogórkowej, bo w miarę kiszenia składniki odżywcze przedostają się częściowo do zalewy. Trzeba jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Najnowsze wpisy

Zastosowanie shuttersów w salonie i w sypialni

Shutters, czyli dekoracyjne okiennice wewnętrzne, kojarzą się najczęściej z wystrojem domów w stylu południowoamerykańskim lub tropikalnym. Tymczasem ten moduł osłony...

Kawa – co naleźy o niej wiedzieć

Dążysz do znalezienia znakomitej kawy lub herbaty? Sprawdź sklep online z kawą Pożegnanie z Afryką Wybór odpowiedniej kawy jest kluczowy...

Parking przy lotnisku – postój dla samochodu i inne usługi

Główne zalety lotów samolotem, które sprawiły, że tego rodzaju wyprawy zdobyły olbrzymie uznanie, to komfort, możliwość trafienia nawet w bardzo...

Mid-century modern – wnętrza dla wielbicieli stylistyki z lat 50. i 60

Już od kilku sezonów dostrzegamy wyraźne zainteresowanie wnętrzami i meblami w stylu mid-century modern. Na zamiłowanie do designu z tamtego...

Za duża, za mała lub cofnięta bródka – zabiegi korygujące kształt bródki

Zarówno kształt, jak i rozmiar bródki mają wpływ na postrzeganie naszej twarzy jako atrakcyjnej i symetrycznie zbudowanej. Cofnięta bródka o...