Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

Zamów ogórki kiszone w folii.

W zupie, na kanapce, w sałatce bądź jako surówka do drugiego dania – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, gdyż kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.

Kiszone ogórki – kup gotowe bądź zakiś je sam

Ogórki kwaszone to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest całkiem proste. Wykorzystuje się do tego drewniane beczki bądź duże kamienne garnki, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Potem kładzie się pojemnik na minimum kilkanaście dni w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji kwaszonki już po kilku dobach – takie ogórki określamy „małosolnymi”. W najpopularniejszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się ząbki czosnku i koper, jednak walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić również innymi przyprawami, między innymi ziarnami gorczycy, liśćmi czarnej porzeczki albo cząstkami papryki. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, żeby na własną rękę zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada także piwnicę albo spiżarnię, w której może gromadzić żywność w większych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że trzeba odmówić sobie jedzenia ogórków kiszonych – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach albo w workach foliowych, które bez trudu da się schować w lodówce.

Dlaczego należy spożywać kwaszone ogórki?

Od stuleci znane jest przekonanie, że warzywa poddane fermentacji pozytywnie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. Dzieje się tak, bo wespół z kiszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które korzystnie oddziałują na florę przewodów pokarmowych oraz redukują ich pH, wspomagając w konsekwencji trawienie. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kwaszone są nietuczące (dostarczają około 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, K1 i C, a także sporo składników odżywczych koniecznych do poprawnego działania organizmu, jak wapń, magnez, żelazo, sód i selen. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? O ile nie odpychają cierpkie smaki, nie trzeba wylewać go po zjedzeniu kiszonek. Lepiej go wypić lub dodać do zupy ogórkowej, bo w miarę kiszenia składniki odżywcze przedostają się częściowo do zalewy. Trzeba jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Najnowsze wpisy

Szybki i wygodny zakup części do aut francuskich

Francuskie auta są najczęściej kupowanymi markami przez kierowców z Polski. Są lubiane przede wszystkim ze względu na dużą dostępność –...

Aktualizacja WordPress – dlaczego jest ważna dla bezpieczeństwa strony

WordPress, który został opracowany głównie jako oprogramowanie blogowe, ekspresowo stał się jednym z najczęściej stosowanych CMS-ów. Z uwagi na to,...

Jak pisać dobre teksty SEO?

Teksty SEO są niezwykle przydatne, można wykorzystać je na wiele sposobów. Najczęściej służą do budowania pozytywnego wizerunku, zwiększenia zainteresowania oferowanymi...

Dlaczego zdrowy sen jest tak ważny?

Zdrowy sen to bardzo istotny element codziennego funkcjonowania każdego człowieka. Dlatego warto dowiedzieć się na jego temat nieco więcej oraz...

Taping limfatyczny – w jaki sposób działa na obrzęki i krwiaki?

Taping limfatyczny to coraz popularniejsza metoda fizjoterapeutyczna. Kolorowe pocięte plastry widzi się u zawodowych sportowców, ale i u przypadkowych osób...