
Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów
Zamów ogórki kiszone w folii.
W zupie, na kanapce, w sałatce bądź jako surówka do drugiego dania – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, gdyż kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.
Kiszone ogórki – kup gotowe bądź zakiś je sam
Ogórki kwaszone to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest całkiem proste. Wykorzystuje się do tego drewniane beczki bądź duże kamienne garnki, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Potem kładzie się pojemnik na minimum kilkanaście dni w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji kwaszonki już po kilku dobach – takie ogórki określamy „małosolnymi”. W najpopularniejszym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się ząbki czosnku i koper, jednak walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić również innymi przyprawami, między innymi ziarnami gorczycy, liśćmi czarnej porzeczki albo cząstkami papryki. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, żeby na własną rękę zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada także piwnicę albo spiżarnię, w której może gromadzić żywność w większych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że trzeba odmówić sobie jedzenia ogórków kiszonych – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach albo w workach foliowych, które bez trudu da się schować w lodówce.
Dlaczego należy spożywać kwaszone ogórki?
Od stuleci znane jest przekonanie, że warzywa poddane fermentacji pozytywnie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. Dzieje się tak, bo wespół z kiszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które korzystnie oddziałują na florę przewodów pokarmowych oraz redukują ich pH, wspomagając w konsekwencji trawienie. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kwaszone są nietuczące (dostarczają około 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, K1 i C, a także sporo składników odżywczych koniecznych do poprawnego działania organizmu, jak wapń, magnez, żelazo, sód i selen. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? O ile nie odpychają cierpkie smaki, nie trzeba wylewać go po zjedzeniu kiszonek. Lepiej go wypić lub dodać do zupy ogórkowej, bo w miarę kiszenia składniki odżywcze przedostają się częściowo do zalewy. Trzeba jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]